Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Cykoria z orzechami i fetą w miodzie

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Pyszna cykoria w słodkawym wydaniu. Z orzechami, feta i miodem. Słona feta przyjemnie współgra ze słodkim.

Cykoria z orzechami i fetą w miodzie

Składniki:

Cykoria z orzechami i fetą w miodzie

 

 

Sposób przygotowania:

Cykoria z orzechami i fetą w miodzie
Cykorie umyć, w razie potrzeby odrzucić zewnętrzne liście. Przeciąć każdą wzdłuż na polowe. Dokładnie wyciąć i odrzucić głąb, który może być przyczyna gorzkiego smaku, jeżeli zostanie niedokładnie usunięty. Przełożyć do garnka, zalać gorącą woda, dodać cukier, gotować bez przykrycia przez 7-10 minut, przelać zimna woda, dobrze odcedzić, uważając, aby nie skaleczyć cykorii. (jeżeli wolimy bardziej chrupiące warzywo, należy ją gotować przez 5 minut). Ułożyć cykorie w naczyniu żaroodpornym i lekko skropić sokiem z cytryny. Ser feta pokroić w drobna kosteczkę i posypać każdą połówkę cykorii. Następnie oprószyć całość orzechami włoskimi i polać płynnym miodem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Podawać na ciepło.

Tagi:

sery ser cykoria