Henia

Henia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 281]

Cynaderki wieprzowe lub cielęce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Wbrew pozorom pyszny zimowy obiad! Najlepsze z kaszą gryczaną i ogórkiem kwaszonym, ale też może być z ubitymi ziemniaczkami.

Cynaderki wieprzowe lub cielęce

Składniki:

Cynaderki wieprzowe lub cielęce

 

  • 1 kg nerek wieprzowych lub cielęcych (dużo lepsze)
  • po 1 marchewce i pietruszce
  • kawałek selera
  • biała część pora
  • 2 duże ząbki czosnku
  • mąka
  • olej lub smalec do zasmażki
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele ang. pieprz ziarn. liść laurowy, maggi, pieprz mielony
  • kostka rosołowa drobiowa
  • majeranek

Sposób przygotowania:

Cynaderki wieprzowe lub cielęce
Nerki rozkroić, oczyścić i włożyc na kilkanaście godzin do zimnej wody. W tym czasie wode często zmieniać. Następnie odgotować przez ok.10 min, wodę odlać. Do garnka włożyć warzywa,kostkę rosołową, pieprz ziarn., liść laurowy i ziele ang., i czosnek, zagotować. Włożyć nerki i gotować do miękkości. Nerki wyjąć i pokroić w kostkę, wywar przecedzić. Zrobić rumianą zasmażkę z 2 łyżek mąki i tłuszczu ( ja wolę smalec). Podlać wywarem, mieszać dokładnie, tak by powstał sos. Doprawić wym. przyprawami wg gustu. Podawać z kaszą gryczaną i ogórkiem kwaszonym. Można też podać z ziemniaczkami lub grubym makaronem! SMACZNEGO!

Tagi:

przyprawy