Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ciasto krucho-drożdżowe ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasto ze śliwkami to smaczny dodatek do kawy. Można go przygotować ze świeżych śliwek, ja wykorzystałam śliwki z syropu.

Ciasto krucho-drożdżowe ze śliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto krucho-drożdżowe ze śliwkami

 

  • Ciasto:
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 2,5 dag drożdży
  • 10 dag masła
  • 5 dag smalcu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Kruszonka:
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 10 dag masła
  • 5 dag cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 żółtko
  • Pozostałe składniki:
  • 10 dag herbatników
  • 1 kg śliwek z syropu

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto krucho-drożdżowe ze śliwkami
Kruszonka: Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, cukier wanilinowy, żółtko. Siekać do połączenia się składników, pokruszyć palcami. Ciasto: Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać cukier wanilinowy, śmietanę, jajka i wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z cukrem pudrem. Zimne masło i smalec zetrzeć na tarce, dodać do mąki, połączyć ze śmietaną i zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować i włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 24/36 cm. Posypać pokruszonymi herbatnikami i wyłożyć osączone z syropu śliwki. Posypać kruszonką i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut w temp 180 stopni.
Ciasto krucho-drożdżowe ze śliwkami
Zimne masło i smalec zetrzeć na tarce o dużych oczkach
Ciasto krucho-drożdżowe ze śliwkami
Ciasto rozwałkować i włożyć do przygotowanej blaszki
Ciasto krucho-drożdżowe ze śliwkami
Posypać pokruszonymi herbatnikami i wyłożyć osączone śliwki
Ciasto krucho-drożdżowe ze śliwkami
Po wierzchu posypać przygotowaną kruszonką