Sposób przygotowania:
Ciasto krucho-drożdżowe ze śliwkami
Kruszonka: Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, cukier wanilinowy, żółtko. Siekać do połączenia się składników, pokruszyć palcami. Ciasto: Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać cukier wanilinowy, śmietanę, jajka i wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z cukrem pudrem. Zimne masło i smalec zetrzeć na tarce, dodać do mąki, połączyć ze śmietaną i zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować i włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 24/36 cm. Posypać pokruszonymi herbatnikami i wyłożyć osączone z syropu śliwki. Posypać kruszonką i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut w temp 180 stopni.