mela25

mela25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Drożdżowe ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Drożdżowe ciasto ze śliwkami i kruszonką

Drożdżowe ze śliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe ze śliwkami

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe ze śliwkami
Mąkę przesiewamy i wsypujemy do misy , dodać jajka , ciepłe mleko , rozpuszczoną margarynę ( ostudzoną ) cukier ,ina końcu drożdże . Wyrobić dobrze ciasto odstawić do wyrośnięcia . Można wrzucić do maszyny i ciasto także wyjdzie idealne . Wyrośnięte ciasto przełożyć kilka razy w celu odgazowania , blaszkę smarujemy i posypujemy bułką tartą . Wykładamy ciasto . Śliwki myjemy , osuszamy i wyciągamy pestki . Na ciasto wykładamy połówki śliwek dość blisko siebie .  Składniki na kruszonkę wsypujemy do miseczki i zagniatamy robiąc kruszonkę nastepnie posypujemy ciasto . Zapiekamy w piekarniku w temp. 170 C około 30 minut z termoobiegiem bez termo około 45 minut .
Drożdżowe ze śliwkami
Po upieczeniu oczekuje na rozkrojenie :)
Drożdżowe ze śliwkami
Przygotowane do wypieku
Drożdżowe ze śliwkami
Przygotowane do wypieku
Drożdżowe ze śliwkami
Ciasto wyłozone na blaszkę i na to wykładamy śliwki