Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Cynamonowe drożdżówki z ananasem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zawijane drożdżówki cynamonowe z dżemem ananasowym.

Cynamonowe drożdżówki z ananasem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cynamonowe drożdżówki z ananasem

 

  • 200 ml ciepłego mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki palmy
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 200 ml dżemu ananasowego

Sposób przygotowania:

Cynamonowe drożdżówki z ananasem
Do mleka dodać łyżkę cukru i pokruszone drożdże. Wymieszać tak, żeby drożdże się rozpuściły, odstawić na kilka minut. Palmę roztopić i przestudzić. Mąkę przesypać do miski. Dodać do niej resztę cukru, sól i cynamon. Dokładnie wymieszać. Do sypkich składników dodać rozczyn drożdżowy, palmę i jajko. Wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi swoją objętość, rozciągnąć je w duży prostokąt (na grubość ok. 1 cm). Na cieście rozłożyć dżem ananasowy (użyłam domowego, zrobionego przeze mnie). Zwinąć w ścisłą roladę, kroić ją w plastry o grubości ok. 4 cm. Układać je na natłuszczonej blasze przeciętymi stronami do dołu i góry. Piec w 180 stopniach przez ok. 25-30 minut. Jeszcze ciepłe drożdżówki polukrować.
Cynamonowe drożdżówki z ananasem
Rozczyn drożdżowy przygotowany z mleka cukru i drożdży.
Cynamonowe drożdżówki z ananasem
Gładkie ciasto zagniecione ze wszystkich składników oprócz dżemu.
Cynamonowe drożdżówki z ananasem
Dżem ananasowy rozsmarowany na rozciągniętym cieście.
Cynamonowe drożdżówki z ananasem
Plastry zwiniętego ciasta ułożone na blasze.

Tagi:

jajko jajka