suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Cynamonowe gofry z rumem i bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Polecam na deser gofry z bitą śmietaną i owocami.

Cynamonowe gofry z rumem i bitą śmietaną

Składniki:

Cynamonowe gofry z rumem i bitą śmietaną

 

  • 30 dag mąki;
  • 10 dag margaryny;
  • 10 dag cukru;
  • 3 jaja;
  • 1 łyżeczka cynamonu;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 2 łyżki rumu;
  • ok 3/4 szklanki mleka;
  • olej do posmarowania formy;
  • bita śmietana i owoce do udekorowania.

 

Sposób przygotowania:

Cynamonowe gofry z rumem i bitą śmietaną
Margarynę roztapiamy, mieszamy z mąką, cukrem, 2 całymi jajkami i 1 żółtkiem, cynamonem, proszkiem do pieczenia i rumem, dodajemy stopniowo mleka tak aby uzyskać konsystencje odrobinę gęstszą niż na naleśniki, na koniec dodajemy pianę z białek. Formę do pieczenia gofrów smarujemy cienko olejem i wylewamy ciasto na dolną część formy,przykrywamy i pieczemy ok 4 min. Po upieczeniu ozdabiamy ciastka bitą śmietaną, posypujemy owocami, lub polewamy sosem owocowym.

Tagi:

gofry desery