SUPERPRZEPIS

Cynamonowe grzybki

  • 8
  • reanja
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11
Cynamonowe grzybki Więcej zdjęć (5)

Cynamonowe grzybki zasmakują dużym i małym. Pyszne i proste o ile posiada się formę do wypieków. Najlepiej smakują w tym samym lub na drugi dzień. Idealne do kawy i herbaty.

Składniki:

Cynamonowe grzybki

 

  • 250 g palmy

 

  • 3 kopiate łyżki gęstego miodu

 

  • 1/2 szklanki cukru

 

  • 3 żółtka

 

 

  • 1/2 łyżeczki sody

 

  • 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

 

  • Ciemna polewa:

 

  • 1/4 kostka palmy

 

  • 4 łyżki cukru

 

 

  • 1 kopiasta łyżka kakao

 

  • 9 kostek gorzkiej czekolady

 

  • Lukier

 

  • 100 g białych pianek marshmallow

 

  • 22 g cukru pudru

 

  • 2 łyżki wody

 

  • Dodatkowo

 

  • mak

Sposób przygotowania:

Cynamonowe grzybki
Margarynę podgrzewamy w rondelku, a gdy sie już rozpuści dodajemy cukier, miód i mieszamy do rozpuszczenia sie obu, ale nie zagotowujemy Lekko studzimy i dodajemy żółtka i przesianą mąkę z cynamonem. Ja całość ucierałam mikserem ale można też łączyć łyżką. Masa nie jest twarda i na stolnicy lekko ją jeszcze podsypałam mąką. Formujemy kuleczki - wielkość odpowiednia do formy jaką posiadamy . Na początku formę smarowałam olejem, potem już nie trzeba tego robić. W rozgrzaną formę układamy ciasto i pieczemy około 5-7 minut kilkukrotnie obracając podczas pieczenia. Czas pieczenia jest również różny i zależny od formy, ja moje małe borowiczki piekłam 5 minut. Ciasteczka na początku są bardzo miękkie i ściągamy je bardzo delikatnie, bo mogą sie spłaszczyć lub popękać. Lukier: Pianki przekładamy do rondla o grubym dnie i podlewamy wodą. Podgrzewamy ciągle mieszając do całkowitego rozpuszczenia się pianek. Dodajemy cukier puder i mieszamy, do połączenia sie lukru. Od razu dekorujemy nóżki grzybków i lekko obsypujemy makiem. Zostawiamy do zastygnięcia pianki. Polewa: Margarynę, mleko i cukier przekłądamy do rondelka, podgrzewamy do rozpuszczenia sie składników. Dodajemy kakao i gorzką czekoladę i ciągle mieszając zagotowujemy polewę. Dekorujemy grzybki zanurzając ich łepki w polewie.
Cynamonowe grzybki
upieczone grzybki studzimy i lekko wyrównujemy nóżki, żeby nam stały
Cynamonowe grzybki
patelnie smarujemy tylko na początku, potem jest to juz zbędna
Cynamonowe grzybki
skałdniki na polewę zagotowujemy i lukrujemy jeszcze ciepłą polewą
Cynamonowe grzybki
pianka bardzo szybko zastyga dlatwgo trzeba sie spieszyć z lukrowaniem

Tagi:

czekolada mak