Sposób przygotowania:
Cynamonowe grzybki
Margarynę podgrzewamy w rondelku, a gdy sie już rozpuści dodajemy cukier, miód i mieszamy do rozpuszczenia sie obu, ale nie zagotowujemy Lekko studzimy i dodajemy żółtka i przesianą mąkę z cynamonem. Ja całość ucierałam mikserem ale można też łączyć łyżką. Masa nie jest twarda i na stolnicy lekko ją jeszcze podsypałam mąką. Formujemy kuleczki - wielkość odpowiednia do formy jaką posiadamy . Na początku formę smarowałam olejem, potem już nie trzeba tego robić. W rozgrzaną formę układamy ciasto i pieczemy około 5-7 minut kilkukrotnie obracając podczas pieczenia. Czas pieczenia jest również różny i zależny od formy, ja moje małe borowiczki piekłam 5 minut. Ciasteczka na początku są bardzo miękkie i ściągamy je bardzo delikatnie, bo mogą sie spłaszczyć lub popękać. Lukier: Pianki przekładamy do rondla o grubym dnie i podlewamy wodą. Podgrzewamy ciągle mieszając do całkowitego rozpuszczenia się pianek. Dodajemy cukier puder i mieszamy, do połączenia sie lukru. Od razu dekorujemy nóżki grzybków i lekko obsypujemy makiem. Zostawiamy do zastygnięcia pianki. Polewa: Margarynę, mleko i cukier przekłądamy do rondelka, podgrzewamy do rozpuszczenia sie składników. Dodajemy kakao i gorzką czekoladę i ciągle mieszając zagotowujemy polewę. Dekorujemy grzybki zanurzając ich łepki w polewie.
zbysiowa
Alex_M
misia5
reanja
dziękuję:)
reanja
to przez dodanie czekolady, chyba?
reanja
u mnie też wszyscy je zajadają z apetytem:)
weronikaS
biedroneczki