Sposób przygotowania:
Słodkie grzybki
Ciasto: Mąkę posiekać z tłuszczem, cukrem i solą. Dodać śmietanę i wyrobić gładkie ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2-3 godz. po tym czasie ciasto podzielić na 3 części. Jedną część rozwałkować na placek grubości ok. 2 mm i wykrawać kółka. (ok. 20 szt.) Umieścić je na odwrotnej stronie foremek do babeczek ( nie trzeba smarować) . Z drugiej części ciasta upiec spody kapeluszy. Rozwałkować tę część ciasta na grubość ok. 2 mm i wykrawać koła o tej samej średnicy co kapelusze. W środku każdego koła zrobić dziurkę na nogę grzyba. Z trzeciej części upiec nogi grzybów. Rozwałkować ciasto na grubość 1 - 1,5 mm , posmarować marmoladą. Zwiać nogi długości i grubości palca. Końcówki nóżek maczać w białku i otoczyć makiem. Kapelusze, spody i nóżki piec w temperaturze 190 stopni C przez 15 min. Krem: Budyń ugotować na mleku z dodatkiem cukru. Wystudzić. Masło utrzeć dodając po łyżce budyniu. Jeżeli grzybków nie będą jadły dzieci można do kremu dodać rum lub spirytus. Polewa. Zagotować wodę, cukier i masło. Dodać kakao, jeszcze chwilę pogotować cały czas mieszając. Upieczone kapelusze napełnić kremem budyniowym, przykryć spodem, ułożyć na blaszce i polać ciepłą polewą. Gdy polewa ostygnie do dziurki w spodzie włożyć nóżki grzybów.
evita0007
Ma-Gosia
kołczu
edytaha
cherry