Knati

Knati

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Słodkie grzybki mojej mamy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Grzybki są pyszne i idealne aby zaskoczyć gości

Słodkie grzybki mojej mamy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Słodkie grzybki mojej mamy

 

 

  • Krem:
  • 0,5 l mleka
  • 3/4 szk. cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej + 1 żółtko (lub budyń waniliowy, śmietankowy)
  • 1 kostka miękkiego masła lub dobrej margaryny

 

  • Polewa:
  • 1/3 kostki margaryny
  • 1 łyżka wody
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 4 łyżki cukru

 

  • Korzonki:
  • białko
  • mak

Sposób przygotowania:

Słodkie grzybki mojej mamy
Ciasto:

Z podanych składników dobrze zagnieść ciasto i odstawić do lodówki na 1h. W międzyczasie przygotować foremki, smarujemy margaryną zewnętrzną stronę. Ciasto najlepiej podzielić na 3 części.

Pierwszą i drugą wałkujemy na grubość ok 2-3 mm grubości.

Z jednej części wykrawamy kółka i nakładamy na odwrócone foremki.

Z drugiej części wycinamy foremką z babeczek krążki a na środku wycinamy dziurkę na nóżkę.

Z trzeciej części formujemy nóżki. Robimy kuleczkę z której jedna stronę wydłużamy, grubszą stroną maczamy w białku i w maku. Pieczemy wszystko na złoty kolor.



Aby nóżki dobrze się trzymały można je przykleić lukrem.



Krem: Z 0,5 l mleka odlać pół szklanki, a resztę zagotować. W szklane rozrobić mąkę i żółtko (lub budyń). Ugotować budyń. Ostudzić ! Musi być zimny. Masło (margarynę) utrzeć i dodawać po łyżce budyniu.



Polewa:
Wszystkie składniki roztopić w garnuszku i lekko gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści.



Napełniamy kapelusze budyniem i dekorujemy czekoladą.



Z przepisu wychodzi ok 20 grzybków.

Robiłam je na dzień przedszkolaka i robiły furorę. Wszyscy się zachwycali.
Słodkie grzybki mojej mamy
Etap 1
Słodkie grzybki mojej mamy
Etap 2
Słodkie grzybki mojej mamy
Etap 3
Słodkie grzybki mojej mamy
Etap 4

Tagi:

ciasto mak