Sposób przygotowania:
Słodkie grzybki mojej mamy
Ciasto:
Z podanych składników dobrze zagnieść ciasto i odstawić do lodówki na 1h. W międzyczasie przygotować foremki, smarujemy margaryną zewnętrzną stronę. Ciasto najlepiej podzielić na 3 części.
Pierwszą i drugą wałkujemy na grubość ok 2-3 mm grubości.
Z jednej części wykrawamy kółka i nakładamy na odwrócone foremki.
Z drugiej części wycinamy foremką z babeczek krążki a na środku wycinamy dziurkę na nóżkę.
Z trzeciej części formujemy nóżki. Robimy kuleczkę z której jedna stronę wydłużamy, grubszą stroną maczamy w białku i w maku. Pieczemy wszystko na złoty kolor.
Aby nóżki dobrze się trzymały można je przykleić lukrem.
Krem: Z 0,5 l mleka odlać pół szklanki, a resztę zagotować. W szklane rozrobić mąkę i żółtko (lub budyń). Ugotować budyń. Ostudzić ! Musi być zimny. Masło (margarynę) utrzeć i dodawać po łyżce budyniu.
Polewa: Wszystkie składniki roztopić w garnuszku i lekko gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści.
Napełniamy kapelusze budyniem i dekorujemy czekoladą.
Z przepisu wychodzi ok 20 grzybków.
Robiłam je na dzień przedszkolaka i robiły furorę. Wszyscy się zachwycali.
Z podanych składników dobrze zagnieść ciasto i odstawić do lodówki na 1h. W międzyczasie przygotować foremki, smarujemy margaryną zewnętrzną stronę. Ciasto najlepiej podzielić na 3 części.
Pierwszą i drugą wałkujemy na grubość ok 2-3 mm grubości.
Z jednej części wykrawamy kółka i nakładamy na odwrócone foremki.
Z drugiej części wycinamy foremką z babeczek krążki a na środku wycinamy dziurkę na nóżkę.
Z trzeciej części formujemy nóżki. Robimy kuleczkę z której jedna stronę wydłużamy, grubszą stroną maczamy w białku i w maku. Pieczemy wszystko na złoty kolor.
Aby nóżki dobrze się trzymały można je przykleić lukrem.
Krem: Z 0,5 l mleka odlać pół szklanki, a resztę zagotować. W szklane rozrobić mąkę i żółtko (lub budyń). Ugotować budyń. Ostudzić ! Musi być zimny. Masło (margarynę) utrzeć i dodawać po łyżce budyniu.
Polewa: Wszystkie składniki roztopić w garnuszku i lekko gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści.
Napełniamy kapelusze budyniem i dekorujemy czekoladą.
Z przepisu wychodzi ok 20 grzybków.
Robiłam je na dzień przedszkolaka i robiły furorę. Wszyscy się zachwycali.