wiolablog1002

wiolablog1002

Kucharz
[Przepisów: 2]

Cynamonowe naleśniki z jabłkami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne jabłkowo-cynamonowe naleśniczki na pewno będą smakować dzieciom. Puszyste, zdrowe, smażone na bardzo małej ilości oleju.

Cynamonowe naleśniki z jabłkami. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cynamonowe naleśniki z jabłkami.

 

  • dwa średnie jabłka
  • ok pół litra mleka
  • szklanka wody gazowanej
  • 1 jajko
  • ok. 2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki cukru białego
  • 2 czubate łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Cynamonowe naleśniki z jabłkami.
Ścieramy jabłka na tarce o dużych oczkach i odstawiamy na chwilę.Do wysokiej miski wlewamy i wsypujemy wszystkie składniki oprócz jabłek i mąki i mieszamy dokładnie.Po wymieszaniu dodajemy po woli mąkę i miksujemy. Zostawiamy sobie ok 1/2 szklanki mąki. Dodajemy jabłka, znów mieszamy i jeśli uznamy że konsystencja jest za rzadka wtedy dosypujemy po woli resztę mąki.Natomiast jeśli wyjdą nam za gęste można dodać trochę wody gazowanej lub mleka.Naleśniki powinny mieć w miarę rzadką konsystencję. Rozgrzewamy patelnię i tylko smarujemy pędzelkiem z olejem. Na ciepłą patelnie nalewamy nie duże naleśniki a ich nadmiar łyżką rozprowadzamy na boki tak żeby nie były za grube.Smażymy na małym ogniu z obu stron do koloru jasno brązowego. Zdejmujemy usmażone naleśniki z patelni, ponownie smarujemy patelnię pędzelkiem i nakładamy kolejną porcje ciasta aż do jego wyczerpania . Gotowe naleśniki można posypać cukrem pudrem. Życzę smacznego.
Cynamonowe naleśniki z jabłkami.
Ścieramy jabłka i odsatiamy. Płynne składniki łączymy i dodajemy sypkie zostawiając 1/2 szklanki mąki.
Cynamonowe naleśniki z jabłkami.
Miksujemy wszystko i dopracowujemy konsystencję dodając mąki, wody lub mleka.
Cynamonowe naleśniki z jabłkami.
Patlnie smarujemy pędzelkiem z olejem, nie nalewamy oleju na patelnie.
Cynamonowe naleśniki z jabłkami.
Smażymy na nałym ogniu z obu stron na brązowy kolor.