jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Cynamonowe naleśniki z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Po prostu „niebie w gębie”. Niby zwyczajne naleśniki, ale z dodatkiem nuty cynamonu i bitej śmietany smakują wyjątkowo! Polecam!

Cynamonowe naleśniki z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cynamonowe naleśniki z jabłkami

 

  • Patelnia o średnicy 22 cm

 

  • Ciasto na około 8 naleśników
  • 1 szklanka mąki,
  • 2 duże jajka,
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 kopiata łyżeczka cynamonu,
  • Olej do smażenia,

 

  • Masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek,
  • 1/4 galaretki cytrynowej
  • Cukier do smaku ( wg uznania)

 

  • Dodatkowo:
  • Bita śmietana do podania,
  • Cynamon do posypania,
  • Melisa do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Cynamonowe naleśniki z jabłkami
CIASTO: Mleko przelewamy do miski. Dokładamy do niego pozostałe składniki ciasta. Miksujemy dokładnie. Z gotowego smażymy naleśniki wylewając porcje ciasta na rozgrzaną patelnię. Naleśniki smażymy z obu stron do zrumienienia. Gotowe naleśniki przekładamy przygotowaną wcześniej marmoladą z jabłek. Dekorujemy bitą śmietaną. Posypujemy cynamonem i podajemy. NADZIENIE: Jabłka obieramy , trzemy na tarce i smażymy, do momentu jak się „rozgotują” (około 30 minut). Na koniec dodajemy galaretkę i słodzimy do smaku. Dokładnie mieszamy trzymając masę jeszcze na ogniu. Po zdjęciu z ognia jabłkową marmoladę studzimy. Przestudzoną przekładamy naleśniki.
Cynamonowe naleśniki z jabłkami
Sypkie składniki ciasta przekładamy do miski. Zlewamy mlekiem i miksujemy
Cynamonowe naleśniki z jabłkami
Z gotowego ciasta smażymy naleśniki rumieniąc je z obu stron
Cynamonowe naleśniki z jabłkami
Z jabłek smażymy marmoladę. Możemy ja przygotować dzień wcześniej
Cynamonowe naleśniki z jabłkami
Marmolada z jabłek smarujemy naleśniki . Składamy i dekorujemy