rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Cynamonowe pierogi z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 7

W sezonie "truskawkowym" pierogi mogę jeść niemal codziennie. Staram się je tylko czasem troszkę modyfikować, tak jak właśnie te poniżej.

Cynamonowe pierogi z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cynamonowe pierogi z truskawkami

 

  • Na 2 porcje (ok. 30 pierożków)

 

 

  • Dodatkowo:
  • ok. pół szklanki słodkiej śmietanki 30%
  • 1 opakowanie śmietanfixu
  • ok 10 truskawek do dekoracji

Sposób przygotowania:

Cynamonowe pierogi z truskawkami
Ciasto: Mąkę przesiewamy na blat lub stolnicę, dodajemy jajko, sól, cynamon i wodę. Zagniatamy. Zostawiamy pod ciepłym naczyniem na ok 15 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy podsypując delikatnie mąką. Wycinamy literatką kółka. Na połowę nakładamy po truskawce, przykrywamy drugim krążkiem i sklejamy dookoła. Pierożki obtaczamy w mącę. Gotujemy ok 3 minuty od momentu wypłynięcia wszystkich na wierzch. Śmietankę ubijamy z dodatkiem smietanfixu. Polewamy pierożki, delikatnie mieszamy. Podajemy ze świeżymi truskawkami.
Cynamonowe pierogi z truskawkami
Na jeden wycięty krążek nakładamy truskawkę, przykrywamy drugim
Cynamonowe pierogi z truskawkami
Krążki zlepiamy dookoła, obtaczamy w mące
Cynamonowe pierogi z truskawkami
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, ok 3 minuty od wypłynięcia na wierzch
Cynamonowe pierogi z truskawkami
Pierożki polewamy śmietanką, mieszamy i nakładamy na talerz z dodatkiem świeżych truskawek