renatka1

renatka1

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 486]

Cynamonowe tiramisu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Cynamonowe tiramisu podawane w pucharkach czy ozdobnych szklaneczkach jest świetnym poobiednim deserem.

Cynamonowe tiramisu Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Cynamonowe tiramisu

 

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 200 g podłużnych biszkoptów (ok. 20 biszkoptów)
  • 50 ml likieru amaretto
  • kawa zaparzona w kawiarce z 2 łyżeczek kawy mielonej
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżka cynamonu cejlońskiego
  • kropelki czekoladowe do posypania

Sposób przygotowania:

Cynamonowe tiramisu

Etap 1

Cynamonowe tiramisu
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno.

Na początek dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno.

Etap 2

Cynamonowe tiramisu
Ubitą śmietanę wymieszać z serkiem mascarpone.

Następnie śmietanę wymieszać z serkiem mascarpone (również schłodzonym).

Etap 3

Cynamonowe tiramisu
Do każdego pucharka ułożyć na dno namoczony w kawie z likierem biszkopt.

Zaparzoną kawę ochłodzić i wymieszać z likierem. Przygotować 6 pucharków czy tez szklanek.

Do każdego pucharka ułożyć na dno namoczony w kawie z likierem biszkopt.

Etap 4

Cynamonowe tiramisu
Na biszkopt położyć warstwę kremu i posypać kakaem wymieszanym z cynamonem cejlońskim.

Na biszkopt położyć warstwę kremu i posypać kakaem wymieszanym z cynamonem cejlońskim.

Etap 5

Cynamonowe tiramisu
Potem znów biszkopt namoczony i warstwa kremu, posypać kakaem z cynamonem i kropelkami czekoladowymi.

Potem znów biszkopt namoczony i warstwa kremu, posypać kakaem z cynamonem i kropelkami czekoladowymi.

Do dekoracji można jeszcze wpić pionowo biszkopt. Deser schłodzić w lodówce przynajmniej 2 godziny przed podaniem.

Tagi:

deser