Sposób przygotowania:
Cynamonowe zawijane bułeczki
Z kostki masła odcinam pasek o grubości 1cm. Pozostałe masło topię, a następnie studzę. W misce łączę masło z mlekiem, cukrem, drożdżami i połową mąki, po czym całość dokładnie mieszam. Do ciasta dodaję resztę mąki i ręcznie zarabiam ciasto w kulę, którą odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Ciasto dzielę na 3 części. Pierwszą z nich rozwałkowuję, a pozostałe odstawiam. Na rozwałkowanym cieście kładę po kawałeczku masła które potem rozsmarowuję, posypuję cynamonem i smaruję cienką warstwą dżemu. Ciasto zwijam wzdłuż brzegu w roladę i kroję na plastry o grubości 3 cm. Każdy z uciętych kawałków umieszczam w papierowej foremce i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200C na 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka posypuję cukrem.