mitofri

mitofri

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 516]

Cynamonówka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne i proste w przyrządzeniu ciasto.

Cynamonówka

Składniki:

Cynamonówka

 

  • 5 jajek
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki białego cukru
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki dżemu jabłkowego

 

Sposób przygotowania:

Cynamonówka
Na początku należy jajka ubić z białym cukrem. Powstała masa powinna być pulchna. Następnie do masy stopniowo dodawać olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dokładnie zmiksować, a na sam koniec dodać dżem jabłkowy i ponownie zmiksować.
Formę wysmarować masłem albo margaryną i oprószyć tartą bułką. Wlać ciasto. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni C. Po upieczeniu ciasto ostudzić. Zimne polukrować lub posypać cukrem pudrem. Smacznego.