Antje81

Antje81

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Cukiniowy chlebek na słodko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Dla mnie to bardziej placek niż chlebek, ponieważ jest słodki i w niczym nie przypomina pieczywa. Ciacho jest mięciutkie, pachnące.

Cukiniowy chlebek na słodko

Składniki:

Cukiniowy chlebek na słodko

 

  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g) (można dodać aromat waniliowy kilka kropli, ja osobiście nie przepadam, więc sobie go odpuściłam)
  • szczypta soli
  • cukinii (około 500 g) - na grubych oczkach oczywiście. Jeśli cukinia jest młodziutka, nieprzerośnięta nie ma potrzeby
  • 150 g roztopionego masła
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 szklanki mąki
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • pół szklanki suszonej żurawiny
  • pół szklanki migdałów (słupki)
  • niewielka ilość pestek z dyni, oraz skórek kandyzowanych
  • (oryginalnie dodawane są jeszcze orzechy pekan lub włoskie)
  • W zasadzie jeśli chodzi o bakalie to kwestia gustu, dodajemy takie jakie lubimy.
  • razie potrzeby - 4 łyżki mleka (mogą się przydać jeśli stwierdzimy, ze ciasto jest zbyt gęste)

Sposób przygotowania:

Cukiniowy chlebek na słodko
Cukry miksujemy z jajkami. Dodajemy lekko odciśniętą cukinię, roztopione (przestudzone) masło, sodę - mieszamy. Dodajemy mąkę i przyprawy. Mieszamy delikatnie łyżką (jeśli ciasto będzie bardzo gęste na tym etapie właśnie należy dodać 4 łyżki mleka). Wsypujemy bakalie i znowu mieszamy. Ta porcję dzielimy pomiędzy 2 keksówki (plus minus 10 x 20 cm każda) wyłożone papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 175ºC około 50-55 minut. Sprawdzanie suchości ciasta patyczkiem nie do końca się sprawdza, bo to ciasto z założenia musi być nieco wilgotne w środku. Jeśli potrzeba proporcje na inne wymiary blaszek, nie ma problemu - służę pomocą. Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć Smacznego :)