Sposób przygotowania:
Chlebek drożdżowy ze śliwkami
Mleko podgrzać w małym garnuszku. Drożdże rozpuścić w rondelku z ciepłym mlekiem, rozetrzeć z cukrem. Pozostawić na kilka chwil w chłodnym miejscu. Po czym dodać do rondelka z drożdżami 1/5 mąki, dodać tyle mleka aby uzyskać rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Pozostawić do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym, miodem na puszystą masę w rondelku. Gdy rozczyn z drożdży powiększył swoją objętość, wtedy dodać utarte żółtka, resztę mąki, oraz cynamon i mleko. Ciasto drożdżowe wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia na jedną godzinę i przykryć kuchenną ściereczką. Bakalie sparzyć w małym naczyniu, odsączyć na sicie. Pokroić dokładnie, wyrobić z wyrośniętym ciastem drożdżowy. W małym naczyniu zagnieść mąkę, margarynę, cukier i cukier waniliowy na kruszonkę. Ciasto uformować w kształcie chlebka, poukładać na wierzchu śliwki, posypać kruszonką i odstawić na chwilę do wyrośnięcia. Blaszkę wysmarować tłuszczem, ułożyć chlebek na blaszkę i wstawić do gorącego piekarnika. Piec 40 minut w temperaturze 160 C.
Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym, miodem na puszystą masę w rondelku. Gdy rozczyn z drożdży powiększył swoją objętość, wtedy dodać utarte żółtka, resztę mąki, oraz cynamon i mleko. Ciasto drożdżowe wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia na jedną godzinę i przykryć kuchenną ściereczką. Bakalie sparzyć w małym naczyniu, odsączyć na sicie. Pokroić dokładnie, wyrobić z wyrośniętym ciastem drożdżowy. W małym naczyniu zagnieść mąkę, margarynę, cukier i cukier waniliowy na kruszonkę. Ciasto uformować w kształcie chlebka, poukładać na wierzchu śliwki, posypać kruszonką i odstawić na chwilę do wyrośnięcia. Blaszkę wysmarować tłuszczem, ułożyć chlebek na blaszkę i wstawić do gorącego piekarnika. Piec 40 minut w temperaturze 160 C.
misia53
eli_555
Anna555