anetalive

anetalive

Starszy Kucharz
[Przepisów: 25]

Chlebek drożdżowy ze śliwkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Świetnie smakuje z kawą. Polecam ten przepis.

Chlebek drożdżowy ze śliwkami

Składniki:

Chlebek drożdżowy ze śliwkami

 

 

  • składniki na kruszonkę:
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • 5 dag margaryny
  • 8 g cukru waniliowego
  • 5 czubatych łyżek cukru

 

Sposób przygotowania:

Chlebek drożdżowy ze śliwkami
Mleko podgrzać w małym garnuszku. Drożdże rozpuścić w rondelku z ciepłym mlekiem, rozetrzeć z cukrem. Pozostawić na kilka chwil w chłodnym miejscu. Po czym dodać do rondelka z drożdżami 1/5 mąki, dodać tyle mleka aby uzyskać rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Pozostawić do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym, miodem na puszystą masę w rondelku. Gdy rozczyn z drożdży powiększył swoją objętość, wtedy dodać utarte żółtka, resztę mąki, oraz cynamon i mleko. Ciasto drożdżowe wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia na jedną godzinę i przykryć kuchenną ściereczką. Bakalie sparzyć w małym naczyniu, odsączyć na sicie. Pokroić dokładnie, wyrobić z wyrośniętym ciastem drożdżowy. W małym naczyniu zagnieść mąkę, margarynę, cukier i cukier waniliowy na kruszonkę. Ciasto uformować w kształcie chlebka, poukładać na wierzchu śliwki, posypać kruszonką i odstawić na chwilę do wyrośnięcia. Blaszkę wysmarować tłuszczem, ułożyć chlebek na blaszkę i wstawić do gorącego piekarnika. Piec 40 minut w temperaturze 160 C.