Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Jabłecznik z budyniem malinowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jabłecznik z budyniem jest delikatny i bardzo smaczny .

Jabłecznik z budyniem malinowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jabłecznik z budyniem malinowym

 

  • 2 szkl mąki
  • 15 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 21 łyżka śmietany
  • 1,5-2 kg jabłek
  • 2 galaretki cytrynowe
  • cukier do smaku
  • 2 budynie malinowe z cukrem
  • 3 szkl mleka
  • Biszkopt cynamonowy
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl cukru
  • 2/3 szkl mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

 

Sposób przygotowania:

Jabłecznik z budyniem malinowym
Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło i dokładnie posiekać. Następnie wsypać cukier puder, cukier waniliowy, wlać śmietanę, żółtka i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 1/2 godziny. Następnie ciasto rozwałkować, ułożyć w przygotowanej blaszce, włożyć do piekarnika. Piec w temp 180 stopni na jasno złoty kolor. Upieczone ciasto ostudzić. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki, włożyć do garnka, wlać 2 łyżki wody, rozgotować. Gorące, rozgotowane jabłka zmiksować, dodać galaretki i dokładnie wymieszać, dosłodzić. Ciepły mus jabłkowy wyłożyć na zimne ciasto, odłożyć do stężenia. Z mleka i proszku budyniowego ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. Lekko przestudzony budyń wyłożyć na zimny mus z jabłek. Na budyń ułożyć blat biszkoptu cynamonowego zrobionego według przepisu: https://gotujmy.pl/cynamonowy-biszkopt,przepisy,169661.html. Odłożyć w chłodne miejsce, ozdobić według uznania.
Jabłecznik z budyniem malinowym
Na upieczone zimne ciasto wyłożyć ciepły mus z jabłek
Jabłecznik z budyniem malinowym
Na zimny mus jabłkowy wylać lekko przestudzony budyń
Jabłecznik z budyniem malinowym
Przykryć biszkoptem cynamonowym i ozdobić według uznania