iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Cytrynowa babka z kisielem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Stary przepis na babkę kisielową, smak kisielu jest dowolny ja lubię z cytrynowa nutą więc taką babkę upiekłam.

Cytrynowa babka z kisielem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Cytrynowa babka z kisielem

 

  • 175 g masła
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 kisiel cytrynowy z cukrem
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cytryna

dodatkowo:

  • 1 szklanka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Cytrynowa babka z kisielem

ETAP 1:

Cytrynowa babka z kisielem
Jajka ubić do białości przy pomocy robota.

Całe jajka ubić z cukrem do białości,

ETAP 2:

Cytrynowa babka z kisielem
Do ciasta dodać skórkę otartą z całej cytryny.

mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kisiele, przesiać prosto do masy jajecznej i mieszać na małych obrotach, na koniec dodać rozpuszczone i przestudzone masło oraz skórkę startą z cytryny.

ETAP 3:

Cytrynowa babka z kisielem
Forma musi być taka troszkę większa bo ciasta jest sporo.

Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy do babki.

Piec w temp. 170 st około 60 minut.

ETAP 4:

Cytrynowa babka z kisielem

Upieczoną i wystudzoną babkę przełożyć na talerz, cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym i wodą na gładki lukier i gotowym lukrem polać babkę, odstawić do zastygnięcia lukru.