sylwia17

sylwia17

Szef Kuchni
[Przepisów: 36]

Babka cytrynowa 15

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

cytrynowy smak babki. Ładnie się prezentuje.

Babka cytrynowa 15 Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Babka cytrynowa 15

 

  • 4 jajka
  • 3/4 szkl cukru pudru
  • 2 kisiele cytrynowe po 40 g
  • 200 g masła
  • 160 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • do dekoracji,
  • polewa czekoladowa
  • skórka cytrynowa

 

Sposób przygotowania:

Babka cytrynowa 15
Jajka utrzeć na puch. Dodać cukier puder, po czym dodać miękkie masło. Miksować do połączenia składników. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i z kisielami. Dołożyć do jajek z cukrem i masłem. Delikatnie wymieszać. Formę do babki wysmarować masłem i obsypać wiórkami kokosowymi. Ciasto przelać do foremki. Piec 50 min na złoty kolor. ostudzone ciasto oblać polewa i posypać pokrojona na drobne kawałki skórką z cytryny.
Babka cytrynowa 15
Przygotowywanie składników prosty i szybki proces.
Babka cytrynowa 15
wylewanie ciasta do foremki