monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Cytrynowa babka na serku homogenizowanym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyyyyyyszniutka wilgotna i aromatyczna cytrynowa babeczka:) polecam na święta i na co dzień...szybka w przygotowaniu i niezbyt kosztowna czyli tak jak lubię:)

Cytrynowa babka na serku homogenizowanym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cytrynowa babka na serku homogenizowanym

 

  • 250 g mąki
  • 150 g margaryny tortowej ( miękkiej)
  • 200 g cukru
  • 250 g serka waniliowego homogenizowanego
  • 3 jajka rozm,L
  • 1 kisiel cytrynowy bez cukru
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Cytrynowa babka na serku homogenizowanym
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i ze szczyptą soli oraz kisielem. Odłożyć na bok. Jajka utrzeć na jasno z cukrem. Następnie po jednej łyżce dodawać margarynę, za każdym razem dobrze ucierając masę. Następnie w trzech częściach dodać mąkę i serek cały czas mieszając mikserem. Na koniec dodać otartą skórkę z cytryny i sok cytrynowy. Dobrze wymieszać. Przełożyć do silikonowej formy do pieczenia ( zwykła przygotować jak zwykle). Piec około 50-60 minut w 180 st, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia. Następnie wyjąć z formy i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Cytrynowa babka na serku homogenizowanym
jaja utrzeć z cukrem do białości
Cytrynowa babka na serku homogenizowanym
następnie dodać partię mąki i dobrze wymieszać
Cytrynowa babka na serku homogenizowanym
dodać porcję serka i znów dobrze wymieszać
Cytrynowa babka na serku homogenizowanym
przełożyć do formy i piec około 50-60 min w 180 st