przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Cytrynowa pierś z kurczaka z brokułami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepyszna pierś z kurczaka z owocową nutką. Idealnie smakuje z kuskusem.

Cytrynowa pierś z kurczaka z brokułami

Składniki:

Cytrynowa pierś z kurczaka z brokułami

 

  • 40 dag piersi z kurczaka
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej (możecie użyć pszennej równie dobrze)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo zmielonego
  • 2 łyżeczki oleju
  • 1,5 szklanki bulionu (może być z kostki)
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2,5 szklanki surowych brokuł podzielonych na malutkie różyczki
  • 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Cytrynowa pierś z kurczaka z brokułami
Mieszamy w sporym naczyniu 1,5 łyżki mąki, 1/4 łyżeczki soli i pieprzu. Kurczaka kroimy w paseczki, wrzucamy do miski z mąką i mieszamy tak, by mąka pokryła każdy kawałek mięsa. Tłuszcz rozgrzewamy na patelni, podsmażamy na nim pierś z kurczaka. Usmażone mięso przekładamy na talerz, zaś na patelnię wrzucamy czosnek, podsmażamy chwilkę oraz po chwili wlewamy 1 szklankę bulionu. Bulion zagotowujemy, wrzucamy do niego brokuły i gotujemy minutkę. W pozostałym bulionie rozprowadzamy pół łyżki mąki. Wlewamy mieszaninę na patelnię, doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy pokrywką i gotujemy jeszcze chwilę na malutkim ogniu, do momentu, gdy brokuły będą miękkie a sos lekko zgęstnieje.. Mięso mieszamy ze startą skórką cytrynową, dodajemy do sosu i warzyw, mieszamy. Ściągamy patelnię z ognia, dodajemy sok z cytryny, mieszamy. Podajemy na gorąco. Super smakuje podane z kuskusem.