SUPERPRZEPIS

Tarta cytrynowo-limonkowa

  • ewrylka
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Tarta cytrynowo-limonkowa Więcej zdjęć (2)

Pysznie orzeźwiająca tarta.

Składniki:

Tarta cytrynowo-limonkowa

 

 

  • Składniki na masę

 

 

  • Dodatkowo

 

 

 

Sposób przygotowania:

Tarta cytrynowo-limonkowa
Mąkę przesiewamy do miski. Mieszamy ją z cukrem. Dodajemy zimne pokrojone masło lub margarynę rozcierając ją w palcach. Wlewamy łyżkę soku i łyżeczkę startej skórki z limonki.



Wbijamy żółtko i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i wkładamy na 30 min do lodówki, aby odpoczęło. Formę na tartę metalową smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą lub mąką. Wylepiamy ją ciastem. Lub wałkujemy i wykładamy na formę. Nakłuwamy ciasto widelcem i przykrywamy papierem do pieczenia. Na papier wysypujemy kulki ceramiczne lub np ryż. Zapiekamy ciasto w nagrzanym do 200 st piekarniku ok 15 min.



Wyjmujemy Blaszkę i zdejmujemy papier z obciążeniem. Zapiekamy kolejne 5 min do delikatnego zrumienienia ciasta. Wszystkie składniki na masę cytrynowo - limonkową mieszamy mikserem do połączenia się składników. Wylewamy na podpieczony spód tarty. Wstawiamy do piekarnika obniżamy temp do 180 st i pieczemy kolejne 30 min. Masa musi być ścięta.



Po upieczeniu wyjmujemy i czekamy, aż całkowicie wystygnie. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Śmietanę kremówkę ubijamy pod koniec dodając cukier i cukier waniliowy. Ubitą śmietaną dekorujemy ciasto i układamy borówki. Można użyć również innych owoców. Doskonale komponuję się z malinami, jeżynami. Życzę smacznego!
Tarta cytrynowo-limonkowa
Ciasto, które idealnie przypomina nam gorące i upalne lato.