Sposób przygotowania:
Tarta cytrynowo-limonkowa
Mąkę przesiewamy do miski. Mieszamy ją z cukrem. Dodajemy zimne pokrojone masło lub margarynę rozcierając ją w palcach. Wlewamy łyżkę soku i łyżeczkę startej skórki z limonki.
Wbijamy żółtko i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i wkładamy na 30 min do lodówki, aby odpoczęło. Formę na tartę metalową smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą lub mąką. Wylepiamy ją ciastem. Lub wałkujemy i wykładamy na formę. Nakłuwamy ciasto widelcem i przykrywamy papierem do pieczenia. Na papier wysypujemy kulki ceramiczne lub np ryż. Zapiekamy ciasto w nagrzanym do 200 st piekarniku ok 15 min.
Wyjmujemy Blaszkę i zdejmujemy papier z obciążeniem. Zapiekamy kolejne 5 min do delikatnego zrumienienia ciasta. Wszystkie składniki na masę cytrynowo - limonkową mieszamy mikserem do połączenia się składników. Wylewamy na podpieczony spód tarty. Wstawiamy do piekarnika obniżamy temp do 180 st i pieczemy kolejne 30 min. Masa musi być ścięta.
Po upieczeniu wyjmujemy i czekamy, aż całkowicie wystygnie. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Śmietanę kremówkę ubijamy pod koniec dodając cukier i cukier waniliowy. Ubitą śmietaną dekorujemy ciasto i układamy borówki. Można użyć również innych owoców. Doskonale komponuję się z malinami, jeżynami. Życzę smacznego!
Wbijamy żółtko i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i wkładamy na 30 min do lodówki, aby odpoczęło. Formę na tartę metalową smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą lub mąką. Wylepiamy ją ciastem. Lub wałkujemy i wykładamy na formę. Nakłuwamy ciasto widelcem i przykrywamy papierem do pieczenia. Na papier wysypujemy kulki ceramiczne lub np ryż. Zapiekamy ciasto w nagrzanym do 200 st piekarniku ok 15 min.
Wyjmujemy Blaszkę i zdejmujemy papier z obciążeniem. Zapiekamy kolejne 5 min do delikatnego zrumienienia ciasta. Wszystkie składniki na masę cytrynowo - limonkową mieszamy mikserem do połączenia się składników. Wylewamy na podpieczony spód tarty. Wstawiamy do piekarnika obniżamy temp do 180 st i pieczemy kolejne 30 min. Masa musi być ścięta.
Po upieczeniu wyjmujemy i czekamy, aż całkowicie wystygnie. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Śmietanę kremówkę ubijamy pod koniec dodając cukier i cukier waniliowy. Ubitą śmietaną dekorujemy ciasto i układamy borówki. Można użyć również innych owoców. Doskonale komponuję się z malinami, jeżynami. Życzę smacznego!