iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Cytrynowe kruche ciasteczka

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Nie ma nic lepszego na poprawienie nastroju jak upieczenie domowych ciasteczek bo zapach unoszący się z piekarnika działa cuda.

Cytrynowe kruche ciasteczka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Cytrynowe kruche ciasteczka

 

Sposób przygotowania:

Cytrynowe kruche ciasteczka
Zimną margarynę posiekać z cukrem i mąką, następnie dodać żółtka z jajek, szczyptą soli oraz skórkę otartą z cytryny i sok wyciśnięty z połowy cytryny, zagnieść szybko kruche ciasto i schłodzić w lodówce około 2 godzin.Schłodzone ciasto podzielić na pół i kolejno rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na placek około 5 cm grubości. Szklanką wyciąć ciasteczka, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia po wierzchu posmarować spienionym białkiem i posypać sporą ilością cukru. Piec w temp. 180st około 18 minut.
Cytrynowe kruche ciasteczka
Zagnieść gładkie ciasto i schłodzić w lodówce.
Cytrynowe kruche ciasteczka
Schłodzone ciasto rozwałkować i wyciąć ciasteczka.
Cytrynowe kruche ciasteczka
Ciasteczka po wierzchu posmarować białkiem.