Sposób przygotowania:
Cytrynowe listki rzodkiewki w cieście
Umyć rzodkiewki razem z listkami. Odciąć rzodkiewki ( zostaną do zjedzenia na kanapki lub do innej potrawy). Liście dokładnie przejrzeć i odrzucić za duże , zwiędłe, żółte. Pozostanie połowa. Przygotować ciasto z jajka, śmietany, wody, soku z cytryny, skórki cytrynowej, mąki, soli, pieprzu. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Na patelni rozgrzać olej . W cieście maczać listki( z obu stron) i wrzucać je na olej. Wrzucać tylko po kilka bo szybko się rumienią i trzeba natychmiast je przewracać i potem zdejmować z patelni. Odkładać na papierowe kuchenne ręczniki by odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać natychmiast z cytryną do skropienia.
* Można też podać do nich delikatny dip koperkowy do maczania ( z jogurtu z koperkiem).
**Pomysł na smażone w cieście listki rzodkiewki podpatrzyłam w Atelier Smaku -Kuchnia+. Oczywiście nie była bym sobą gdybym nie zrobiła potrawy po swojemu ( użycie cytryny i śmietany to mój wkład ) .Tak , że pomysł nie mój- smak zdecydowanie mój.
* Można też podać do nich delikatny dip koperkowy do maczania ( z jogurtu z koperkiem).
**Pomysł na smażone w cieście listki rzodkiewki podpatrzyłam w Atelier Smaku -Kuchnia+. Oczywiście nie była bym sobą gdybym nie zrobiła potrawy po swojemu ( użycie cytryny i śmietany to mój wkład ) .Tak , że pomysł nie mój- smak zdecydowanie mój.