BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Ciasto śmietankowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam smaczne ciasto śmietankowe, które przygotowuje się bardzo szybko i prosto a za razem jest bardzo smaczne. Połączenie ciemnego biszkoptu ze świeżo ubitą śmietaną oraz polewa czekoladowa to co u mnie lubią najbardziej.

Ciasto śmietankowe Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Ciasto śmietankowe

 

 

  • Masa śmietankowa ;
  • śmietana 30 % 700 ml,
  • cukier puder 3 łyżki, śmietan fix 2 op,

 

  • poncz;
  • sok z 1/2 cytryny,
  • cukier 3 -4 łyżki,
  • woda ciepła 1/4 szklanki,

 

  • Polewa;
  • margaryna 1 sztuka,
  • cukier 0.5 szklanki,
  • cukier waniliowy,
  • kakao 3 łyżki,
  • woda zimna 5 łyżek,

Sposób przygotowania:

Ciasto śmietankowe
Ciasto biszkoptowe;

Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywną masę.

Pod koniec ubijania dodawać na przemian cukier oraz żółtka.

Do masy jajecznej przesiać mąki wymieszane z kakao oraz proszkiem do pieczenia,delikatnie wymieszać drewnianą łyżką do połączenia składników.

Masę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać powierzchnię.(wielkość blaszki 26 /30 cm.).

Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 40 minut, a najlepiej do suchego patyczka.

Masa śmietankowa;

Mocno schłodzoną śmietanę 30 % ubijamy na sztywno z cukrem pudrem ,pod koniec ubijania dodajemy śmietan fix.

Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto przekroić na dwa płaty.

Spód ciasta wkładamy z powrotem do blaszki ,delikatnie nasączamy ponczem z soku z cytryny oraz cukru.

Następnie lekko smarujemy dżemem wiśniowym i rozkładamy ubitą śmietanę.

Przykrywamy drugim płatem czyli górą ciasta,dociskamy.

Całość pokrywamy polewą czekoladową.

Polewa;

Wodę wlać do garnka i podgrzewać na małym ogniu, dodać margarynę, cukier oraz cukier waniliowy. Cały czas mieszając dodać kakao. 

Gotować około 3 minut od momentu zagotowania uważając, aby polewa nam się nie przypaliła.

Ciasto włożyć do lodówki na 2 - 3 godziny.
Ciasto śmietankowe
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno
Ciasto śmietankowe
dodajemy żółtka na przemian z cukrem oraz przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia i kakao
Ciasto śmietankowe
Po wymieszaniu ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 26/30 cm
Ciasto śmietankowe
Pieczemy w 180 stopniach, po upieczeniu studzimy i kroimy na dwa płaty
Ciasto śmietankowe
Spód ciasta wkładamy z powrotem do blaszki,nasączamy delikatnie ponczem
Ciasto śmietankowe
Śmietanę 30 % ubijamy z cukrem pudrem pod koniec dodajemy śmietan fix
Ciasto śmietankowe
Nasączony spód smarujemy lekko dżemem wiśniowym,następnie rozkładamy ubitą śmietanę
Ciasto śmietankowe
Nakładamy drugi płat czyli górę ciasta, dociskamy,górę ciasta pokrywamy polewą czekoladową