Sposób przygotowania:
Ciasto śmietankowe
Ciasto biszkoptowe;
Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywną masę.
Pod koniec ubijania dodawać na przemian cukier oraz żółtka.
Do masy jajecznej przesiać mąki wymieszane z kakao oraz proszkiem do pieczenia,delikatnie wymieszać drewnianą łyżką do połączenia składników.
Masę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać powierzchnię.(wielkość blaszki 26 /30 cm.).
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 40 minut, a najlepiej do suchego patyczka.
Masa śmietankowa;
Mocno schłodzoną śmietanę 30 % ubijamy na sztywno z cukrem pudrem ,pod koniec ubijania dodajemy śmietan fix.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto przekroić na dwa płaty.
Spód ciasta wkładamy z powrotem do blaszki ,delikatnie nasączamy ponczem z soku z cytryny oraz cukru.
Następnie lekko smarujemy dżemem wiśniowym i rozkładamy ubitą śmietanę.
Przykrywamy drugim płatem czyli górą ciasta,dociskamy.
Całość pokrywamy polewą czekoladową.
Polewa;
Wodę wlać do garnka i podgrzewać na małym ogniu, dodać margarynę, cukier oraz cukier waniliowy. Cały czas mieszając dodać kakao.
Gotować około 3 minut od momentu zagotowania uważając, aby polewa nam się nie przypaliła.
Ciasto włożyć do lodówki na 2 - 3 godziny.
Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywną masę.
Pod koniec ubijania dodawać na przemian cukier oraz żółtka.
Do masy jajecznej przesiać mąki wymieszane z kakao oraz proszkiem do pieczenia,delikatnie wymieszać drewnianą łyżką do połączenia składników.
Masę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać powierzchnię.(wielkość blaszki 26 /30 cm.).
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 40 minut, a najlepiej do suchego patyczka.
Masa śmietankowa;
Mocno schłodzoną śmietanę 30 % ubijamy na sztywno z cukrem pudrem ,pod koniec ubijania dodajemy śmietan fix.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto przekroić na dwa płaty.
Spód ciasta wkładamy z powrotem do blaszki ,delikatnie nasączamy ponczem z soku z cytryny oraz cukru.
Następnie lekko smarujemy dżemem wiśniowym i rozkładamy ubitą śmietanę.
Przykrywamy drugim płatem czyli górą ciasta,dociskamy.
Całość pokrywamy polewą czekoladową.
Polewa;
Wodę wlać do garnka i podgrzewać na małym ogniu, dodać margarynę, cukier oraz cukier waniliowy. Cały czas mieszając dodać kakao.
Gotować około 3 minut od momentu zagotowania uważając, aby polewa nam się nie przypaliła.
Ciasto włożyć do lodówki na 2 - 3 godziny.
gusia1000