2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Cytrynowiec na biszkopcie

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 16

Mega cytrynowe ciasto na biszkopcie z dodatkiem świeżo wyciśniętego soku z cytryny i puszystej bitej śmietany,orzeźwia idealne na wiosenne i letnie popołudnia do filiżanki herbaty pasuje znakomicie...

Cytrynowiec na biszkopcie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cytrynowiec na biszkopcie

 

 

  • Masa cytrynowa:
  • 3 szklanki wody
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 szklanka cukru
  • 2 cytryny
  • 3/4 kostki masła
  • 2 żółtka

 

  • Masa śmietanowa:
  • 500 g śmietany kremówki 36%
  • 2 śmietan fiksy
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 200 g herbatników maślanych

 

  • Lukier:
  • 1 białko
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • aromat cytrynowy
  • kilka kropli barwnika żółtego

 

Sposób przygotowania:

Cytrynowiec na biszkopcie
Biszkopt: Białka jaj ubijamy na sztywno pod koniec ubijania wsypujemy cukier i miksujemy do momentu aż piana będzie lśniąca,dodajemy żółtka delikatnie mieszamy ,wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia,mieszamy najlepiej ręcznie aby nie naruszyć struktury piany.Tak przygotowany biszkopt wylewamy do standardowej dużej blaszki o wym 23/39 cm pieczemy 25 minut w temp 160*c. Studzimy ciasto.Masa cytrynowa: 2,5 szklanki wody zagotowujemy z cukrem w połowie szklanki pozostałej wody rozpuszczamy proszek budyniowy wlewamy na gotującą się wodę i gotujemy budyń,zestawiamy z ognia ,dodajemy do gorącego masło wyciśnięty sok z dwóch cytryn oraz żółtka i mieszamy aż do całkowitego połączenia,gorący wylewamy na zimny biszkopt wygładzamy łyżką na cieście odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Masa śmietanowa: Schłodzoną dobrze śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier puder i śmietan fiksy.Tak przygotowaną masę wyłożyć na zimną masę cytrynową ułożyć na wierzchu herbatniki. Lukier: Białko jaja ubić na sztywno dodać puder kilka kropli aromatu cytrynowego i barwnika żółtego utrzeć lukier polać herbatniki wstawić do lodówki lub w inne chłodne miejsce i schłodzić. Smacznego!
Cytrynowiec na biszkopcie
z jajek maki i cukru ubijamy ciasto biszkoptowe
Cytrynowiec na biszkopcie
na wodzie z cukrem gotujemy rozpuszczone budynie
Cytrynowiec na biszkopcie
gotową utarta masę z masłem i cytryna wylewamy na biszkopt
Cytrynowiec na biszkopcie
wykładamy masę śmietanową na wierzch kładziemy herbatniki lukrujemy

Tagi:

biszkopt