Natalia2010

Natalia2010

Kucharz
[Przepisów: 9]

Cytrynowiec

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wspaniałe ciasto cytrynowe, palce lizać ;D

Cytrynowiec

Składniki:

Cytrynowiec

 

  • 2 cytryny
  • 0,5 szkl cukru
  • 2 budynie waniliowe
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 0,5 szkl cukru pudru
  • 1/2 litra śmietany kremowej 30%
  • 3 paczki herbatników
  • 2 jajka

Sposób przygotowania:

Cytrynowiec
Zrobić biszkopt z 4 jaj (mała blaszka).

1szkl wody + 0,5 szkl cukru + sok z 1 cytryny zagotować, a w 3/4 szkl wody rozpuścić budyń waniliowy i dodać do gotującej wody z cukrem i sokiem z cytryny, mieszać aż zgęstnieje i następnie do masy dodać 1/2 kostki margaryny. Dobrze wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Do zimnej masy dodać 2żółtka i 0,5szkl cukru pudru. Nałożyć na biszkopt.

Następnie ubić 1/2 litra śmietany 30%. Jedną galaretkę cytrynową zalać gorącą wodą w szklance ( 3/4 szklanki wody). ostawić do momentu gdy galaretka zacznie tężeć i dodać galaretkę do ubitej smietany.
Masę wyłożyć na biszkopt.
Na masie śmietanowej ułożyć jedno ciastko przy drugim.
Zrobić lukier ( cukier puder + sok z cytryny) i polać nim ciastka.

Smacznego!

Tagi:

jajko jajka