Sposób przygotowania:
Cytrynowiec
Zrobić biszkopt z 4 jaj (mała blaszka).
1szkl wody + 0,5 szkl cukru + sok z 1 cytryny zagotować, a w 3/4 szkl wody rozpuścić budyń waniliowy i dodać do gotującej wody z cukrem i sokiem z cytryny, mieszać aż zgęstnieje i następnie do masy dodać 1/2 kostki margaryny. Dobrze wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Do zimnej masy dodać 2żółtka i 0,5szkl cukru pudru. Nałożyć na biszkopt.
Następnie ubić 1/2 litra śmietany 30%. Jedną galaretkę cytrynową zalać gorącą wodą w szklance ( 3/4 szklanki wody). ostawić do momentu gdy galaretka zacznie tężeć i dodać galaretkę do ubitej smietany.
Masę wyłożyć na biszkopt.
Na masie śmietanowej ułożyć jedno ciastko przy drugim.
Zrobić lukier ( cukier puder + sok z cytryny) i polać nim ciastka.
Smacznego!
1szkl wody + 0,5 szkl cukru + sok z 1 cytryny zagotować, a w 3/4 szkl wody rozpuścić budyń waniliowy i dodać do gotującej wody z cukrem i sokiem z cytryny, mieszać aż zgęstnieje i następnie do masy dodać 1/2 kostki margaryny. Dobrze wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Do zimnej masy dodać 2żółtka i 0,5szkl cukru pudru. Nałożyć na biszkopt.
Następnie ubić 1/2 litra śmietany 30%. Jedną galaretkę cytrynową zalać gorącą wodą w szklance ( 3/4 szklanki wody). ostawić do momentu gdy galaretka zacznie tężeć i dodać galaretkę do ubitej smietany.
Masę wyłożyć na biszkopt.
Na masie śmietanowej ułożyć jedno ciastko przy drugim.
Zrobić lukier ( cukier puder + sok z cytryny) i polać nim ciastka.
Smacznego!
luna