Sposób przygotowania:
Cytrynowiec 9
Na początek wykonanie ciasta: Białka oddzielić od żółtek ( oczywiście wcześniej sparzyć jajka wrzątkiem). Białka ubić z cukrem, dodawać po 1 żółtku i po 1 łyżce wody na przemian.Następnie należy dodać mąkę (przesianą) wymieszaną z proszkiem, wymieszaćciasto na gładką masę i upiec w 180 stopniach. Po ostygnięciu biszkopt przeciąć na pół. Wykonanie masy: Całe jaja ubić z cukrem, rozmieszać z wodą,w następnej kolejności dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać.dokłasnie tak żeby nie było grudek. Dodać sok z cytryn i skórkę otartą z cytryn oraz masło. Postawić na ogniu i ciągle mieszając gotować,do momentu aż masa będzie gęsta. Gorącą masą przełożyć ciasto, Na wierzch można dać lukier cytrynowy i posypać wiórkami kokosowymi. Lukier przygotowujw się z soku z 1 cytryny i 0,5 szklanki cukru. Osobiście polecam zrobić lukier ponieważciasto zyskuje na cytrynowym smaku.
gusia1000