Sposób przygotowania:
Cytrynowiec na biszkopcie
BISZKOPT Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Do ubitej piany dodawać stopniowo po jednym żółtku, ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy żółtkowej, ostrożnie wymieszać. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem blachy ,wstawić do piekarnika, piec w 175 stop.przez ok.30 minut MASA BUDYNIOWA Do rondla wlać 2 szkl wody, dodać cukier i sok z cytryny, zagotować. Budynie rozprowadzić w 1 szkl zimnej wody, wlać do gotującej się wody z cukrem, zagotować. Zestawić budyń z ognia, wsypać galaretkę cytrynową, dokładnie wymieszać. Ugotowane budynie wystudzić, utrzeć z masłem na puszysty krem. MASA ŚMIETANKOWA Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z bitą śmietaną. SKŁADANIE CIASTA 1.biszkopt 2.masa cytrynowa 3.masa śmietankowa 4.herbatniki Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin.
edytaha
olmanka
Danusia19671