lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Ciasto cytrynowe laluni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto siedzi sobie w lodówce choć już nie zostało go dużo :)

Ciasto cytrynowe laluni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto cytrynowe laluni

 

 

 

  • 3 żółtka

 

  • 2 budynie śmietankowe

 

  • ¾ szklanki cukru

 

  • 2 ½ szklanki wody

 

 

 

  • 1 cukier waniliowy

 

  • 500 ml śmietanki 30 %

 

  • 3 łyżki cukru pudru

 

  • 4 łyżeczki żelatyny (rozpuścić w 1/3 szklance wody)

 

  • 3 paczki zwykłych herbatników

 

  • polewa czekoladowa zrobiłam z czekolady

Sposób przygotowania:

Ciasto cytrynowe laluni
Wycisnęłam sok z trzech cytryn, przelałam do garnka, dolałam 2 szklanki wody i cukier, wszystko razem zagotowałam W osobnym garnku wymieszałam żółtka z ½ szklanką wody, dodałam budynie, obie mąki i lekko zmiksowałam do połączenia się całości. Całość wlałam do gotującej się cytryny z cukrem, zagotowałam, tak jak budyń”. Wystudziłam do zimnego, następnie utarłam z masłem, pamiętajmy, że najpierw masło ucieramy na biały puch, a następnie dodajemy po łyżce masy cytrynowej, ucierać na krem.Śmietanę dobrze schłodzić, najlepiej dać na ok. 20 minut do zamrażalnika, lepiej się ubija !:). Do ubitej śmietany dodać cukier puder, a pod koniec ubijania wlać rozpuszczoną i lekko ochłodzoną żelatynę.Upiec biszkopt z 5 jajek do blaszki o wymiarach ok. 25 x 36 cm Na upieczony biszkopt, wykładamy cytrynowy krem na to dajemy ubitą śmietanę, następnie układamy herbatniki, całość polać polewą czekoladową. Włożyłam do lodówki na 3 godziny i starczyło :)
Ciasto cytrynowe laluni
Taka spora blaszka wyszła ciasta nawet sasiadka zalapala się
Ciasto cytrynowe laluni
Herbatniki układamy jeden obok drugiego równiutko
Ciasto cytrynowe laluni
Widać smietanę dobże ubita została jednak żelatyna sie przydała
Ciasto cytrynowe laluni
Krem cytrynowy równo rozprowadzamy na biszkopcie

Tagi:

czekolada