Sposób przygotowania:
Ciasto Cytrynka
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło ucieramy mikserem z 225 g cukru aż do białości. Wówczas dodajemy po jednym jajku (o temperaturze pokojowej) ciągle ucierając. Następnie stopniowo dodajemy mąkę oraz mleko, wsypujemy skórkę startą z 2 cytryn, miksujemy aż do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 23x28cm. Pieczemy około 35 minut w 160 stopniach. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Z 2 cytryn wyciskamy sok. Ciasto po upieczeniu studzimy, ale musi być ono ciepłe. Tuż przed polaniem ciasta sok z cytryn mieszamy ze 175g cukru. Taką mieszanką polewamy równomiernie ciasto i odstawiamy na kilka godzin, aby ciasto wchłonęło sok. Życzę smacznego :) Uwaga: 1) Ciasto powinno być ciepłe, aby sok został wchłonięty w całości, wówczas zrobi się fajna posypka na górze. Jeżeli ciasto będzie zimne to sok nie wsiąknie, a jeśli będzie bardzo gorąco to może zrobić się nam zakalec. Najlepiej poczekać kilkadziesiąt minut od upieczenia. 2) Nie ma potrzeby przechowywania ciasta w lodówce. 3) Najlepiej użyć cukru gruboziarnistego. 4) Ciasto ma tę zaletę, że jest szybkie do przygotowania i zazwyczaj wszystkie potrzebne składniki mamy w lodówce i kuchni.
obi