Sposób przygotowania:
Prosta krucha szarlotka
Do miski przekładamy wszystkie składniki ciasta. Mocnym o energicznym ruchem zagniatamy ciasto, tworząc kulę. Kulę ciasta zawijam w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na ok 20 min. Międzyczasie przygotowujemy jabłka.
Jabłka dokładnie obieramy a następnie trzemy na tarce o grubych oczkach. Jabłka przekładamy do garnka o grubym dnie, dodajemy wanilię, cynamon i cukier. Mieszamy a następnie smażymy aż powstanie mus. W chwili kiedy sok wyparuje możemy zdjąć z palnika. Mus musi ostygnąć.
Wyjmujemy ciasto.
Foremki ja użyłam 24 cm na 24 cm, wykładam papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy a następnie wyklejamy po kawałku dno i boki formy.
Na ciasto przekładamy mus, a następnie znów wyklejamy ciastem górę. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok 50 min w 180 stopniach aż do zarumienienia ciasta. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
Jabłka dokładnie obieramy a następnie trzemy na tarce o grubych oczkach. Jabłka przekładamy do garnka o grubym dnie, dodajemy wanilię, cynamon i cukier. Mieszamy a następnie smażymy aż powstanie mus. W chwili kiedy sok wyparuje możemy zdjąć z palnika. Mus musi ostygnąć.
Wyjmujemy ciasto.
Foremki ja użyłam 24 cm na 24 cm, wykładam papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy a następnie wyklejamy po kawałku dno i boki formy.
Na ciasto przekładamy mus, a następnie znów wyklejamy ciastem górę. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok 50 min w 180 stopniach aż do zarumienienia ciasta. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
redakcja