patunia87

patunia87

Złoty Ekspert
[Przepisów: 803]

Prosta krucha szarlotka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszna i prosta w wykonaniu szarlotka na kruchym domowym cieście z wanilią to idealna propozycja na ciasto z wykorzystaniem jabłek.

Prosta krucha szarlotka Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Prosta krucha szarlotka

Ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru np.trzcinowego
  • 2 łyżki cukru z wanilią lub 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 200 g masła schłodzonego
  • Szczypta soli

Jabłka

  • 1 kg jabłek ja dałam zielonych
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Prosta krucha szarlotka
Do miski przekładamy wszystkie składniki ciasta. Mocnym o energicznym ruchem zagniatamy ciasto, tworząc kulę. Kulę ciasta zawijam w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na ok 20 min. Międzyczasie przygotowujemy jabłka.

Jabłka dokładnie obieramy a następnie trzemy na tarce o grubych oczkach. Jabłka przekładamy do garnka o grubym dnie, dodajemy wanilię, cynamon i cukier. Mieszamy a następnie smażymy aż powstanie mus. W chwili kiedy sok wyparuje możemy zdjąć z palnika. Mus musi ostygnąć.

Wyjmujemy ciasto.

Foremki ja użyłam 24 cm na 24 cm, wykładam papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy a następnie wyklejamy po kawałku dno i boki formy.

Na ciasto przekładamy mus, a następnie znów wyklejamy ciastem górę. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok 50 min w 180 stopniach aż do zarumienienia ciasta. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
Prosta krucha szarlotka
Do wiekszej miski przekładamy składniki ciasta.
Prosta krucha szarlotka
Energicznym ruchem zagniatamy ciasto tworząc kulę.
Prosta krucha szarlotka
Jabłka wraz z przyprawami i wanilia smażymy do chwili powstania musi.
Prosta krucha szarlotka
Dno foremki wykładamy papierem a następnie ciastem.
Prosta krucha szarlotka
Na ciasto przekładamy mus.
Prosta krucha szarlotka
Na wierzch ciasta wykładamy ciasto.