Sposób przygotowania:
Domowe tagliatelle z łososiem i żubrówką
Pierwszy przygotować makaron. W misce wymieszać mąkę, semolinę oraz jajka. Wyrobić ciasto, następnie przełożyć na folię spożywcza, zawinąć i wstawić do lodówki. Szalotki pokroić w cienkie plastry, podsmażyć na oliwie z oliwek. Gdy nabiorą koloru dolewamy żubrówkę, czekamy aż odparuje i dodajemy śmietanę oraz przyprawy - sól morska, pieprz czarny, imbir. Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy. Ja używam maszynki do makaronu, ale jeżeli nie mamy - cienko rozwałkować ciasto i pokroić ostrym nożem w cienkie paski. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Wędzonego łososia dzielimy na małe kawałki, dodajemy do przygotowanego sosu, lekko podgrzewamy. Makaron odcedzić, połączyć z sosem. W oryginalnym przepisie jest natka pietruszki, którą ja pominęłam. Podałam z pomidorkami koktajlowymi na liściach cykorii. Smacznego:)
zbysiowa
edytaha