Sposób przygotowania:
Tagliatelle z wędzonym łososiem i liśćmi szpinaku
Jednym z najważniejszych składników jest szpinak. Osobiście, jeśli wybieram produkt mrożony, stawiam na całe liście szpinaku firmy Hortex, które po usmażeniu są jędrne i w smaku nie różnią się niczym od świeżego szpinaku. Testowałam wiele produktów przy tej potrawie i ten idealnie współgra ze świeżo wędzonym łososiem. Jeśli czas na to pozwala naprawdę warto zrobić makaron samemu, potrawa z pewnością zyska na smaku. 1.Na początku wstawiamy wodę na makaron, doprowadzamy do momentu wrzenia i gotujemy, pamiętając o podstawowych czynnościach takich jak dodanie soli. 2. Szpinak podsmażamy na maśle, dodajemy do niego rozgnieciony czosnek, gałkę muszkatołową, pieprz i sól. Mieszamy do momentu zredukowania. 3. Rozdrabniamy filety łososia i dodajemy je do szpinaku. Podsmażamy razem przez około 5 minut. 4. Na koniec dodajemy śmietanę, zmniejszamy ogień i podsmażamy tak przez około 3 minuty. W tym czasie odcedzamy makaron. 5. Wszystko układamy na talerzy wedle uznania. Gotowe! Smacznego.