KuchcikoweLove

KuchcikoweLove

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Tagliatelle z łososiem, szpinakiem i pomidorkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ten makaron jest szybkim, prostym i naprawdę zdrowym daniem. Wykonanie nie zajmuje wiele czasu a danie jest naprawdę mega smaczne.

Tagliatelle z łososiem, szpinakiem i pomidorkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tagliatelle z łososiem, szpinakiem i pomidorkami

 

Sposób przygotowania:

Tagliatelle z łososiem, szpinakiem i pomidorkami
Zaczynamy od podsmażenia na maśle, drobno pokrojonego czosnku. Następnie wrzucamy szpinak. Gdy szpinak zmięknie, dorzucamy do niego drobno pokrojony czosnek. Dodajemy sporo soli i pieprzu. Aby wydobyć cały aromat ze szpinaku dolewamy białego wytrawnego wina.

Pomidory kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy na patelnie. Następnie dodajemy do szpinaku kawałki pokrojonego, świeżego łososia. Łosoś powinien być dość grubo pokrojony, będzie wtedy ładnie wyeksponowany na talerzu. Do sosu dodajemy 18% śmietanę i dusimy jeszcze przez około 5 minut.

W tym czasie gotujemy makaron. Jeśli sos słabo gęstnieje dodajcie kilka łyżek wody z gotowania makaronu. Na makaron ugotowany al dente kładziemy solidną porcję sosu z łososiem i szpinakiem, a na koniec danie posypujemy pestkami dyni.
Tagliatelle z łososiem, szpinakiem i pomidorkami