Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Czarnina

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Jedna z najbardziej tradycyjnych zup wielkopolskich.

Czarnina

Składniki:

Czarnina

 

  • Podroby z jednej kaczki (skrzydła, żołądek, szyjka i serce))
  • 150 ml krwi kaczej (zakonserwowanej octem),
  • 5 dag suszonych (wędzonych) śliwek,
  • garść mieszaniny suszonych jabłek i gruszek,
  • garść rodzynków,
  • 1 łyżka suszonego majeranku,
  • 4 listki laurowe,
  • 8 kulek ziela angielskiego,
  • 2 l wywaru z warzyw,
  • 1 łyżka mąki
  • 4 - 5 łyżeczek cukru,
  • sól

 

 

Sposób przygotowania:

Czarnina
Podroby umyć, wrzucić do garnka, zalać wywarem z warzyw. Posolić. Dodać ziele angielskie, liść laurowy i suszone owoce. Gdy podroby miękkie wyjąć z rosołu. Skrzydła i szyjkę odrzucić. Żołądek i serce pokroić w paski. Krew rozbełtać z mąką i niewielką ilością wody. Przetrzeć przez sito. Wlać stopniowo (intensywnie mieszając) do zupy. Dodać cukier majeranek i pokrojone wcześniej podroby. Ponownie wymieszać. Doprowadzić (ciągle mieszając ) do wrzenia. Przykryć pokrywką i gotować na bardzo małym ogniu jeszcze przez 5 min. Podawać z kluseczkami lub makaronem własnej roboty. Zupy tej zwanej również "czarną polewką" nie podawać chłopakowi ubiegającymi się o rękę Waszej córki. :)