aneczka84

aneczka84

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Czarnina z kaczki białej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Czarnina z białej kaczki typowo po kujawsku

Czarnina z kaczki białej

Składniki:

Czarnina z kaczki białej

 

  • 1,5 kg poćwiartowana biała kaczka;
  • 200 ml krwi z kaczki białej;
  • sok z cytryny;
  • marchewka;
  • pietruszka;
  • seler;
  • drylowane wiśnie;
  • mąka;
  • sól;
  • pieprz czarny mielony;
  • cukier;
  • ok 6 ziaren pieprzu naturalnego;
  • pół łyżeczki cukru;
  • olej;
  • makaron;

Sposób przygotowania:

Czarnina z kaczki białej
Do dużego garna z wodą wrzucamy poćwiartowane mięso białej kaczki. Gotujemy na małym ogniu. W międzyczasie krew z kaczki mieszamy z sokiem cytryny, aby nam nie skrzepła się, jak również mąkę mieszamy z woda, aby powstała papka. Do gotującej się wody z mięsem kaczki dodajemy marchewkę pokrojoną w plastry, pietruszkę oraz seler. Wszystko ładnie gotujemy na małym ogniu. Dodajemy pieprz mielony, ziarenka pieprzu, sól oraz cukier. Wszystko dokładnie razem mieszamy i przykrywamy pokrywką. tak gotujemy, aż mięsko z kaczki będzie miękkie. Następnie dodajemy przygotowaną wcześniej krew z kaczki oraz papkę z mąki i wody. dodajemy również drylowane wiśnie. Wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy, aby ładnie nam się zmieszało. Przykrywamy i gotujemy jeszcze przez ok 20 minut. Następnie przygotowujemy w drugim garnku wodę osoloną oraz wlewamy troszkę oleju (aby makaron podczas gotowania nie sklejał się). Przykrywamy i gotujemy na dużym ogniu. Gdy woda nam się zacznie gotować, to wsypujemy makaron. i już ogień zmniejszamy, aby był średni. Gdy makaron będzie już ugotowany to odcedzamy. Gotową zupkę podajemy z makaronem

Tagi:

makaron kaczka