Sposób przygotowania:
Czarnina z kaczki białej
Do dużego garna z wodą wrzucamy poćwiartowane mięso białej kaczki. Gotujemy na małym ogniu. W międzyczasie krew z kaczki mieszamy z sokiem cytryny, aby nam nie skrzepła się, jak również mąkę mieszamy z woda, aby powstała papka. Do gotującej się wody z mięsem kaczki dodajemy marchewkę pokrojoną w plastry, pietruszkę oraz seler. Wszystko ładnie gotujemy na małym ogniu. Dodajemy pieprz mielony, ziarenka pieprzu, sól oraz cukier. Wszystko dokładnie razem mieszamy i przykrywamy pokrywką. tak gotujemy, aż mięsko z kaczki będzie miękkie. Następnie dodajemy przygotowaną wcześniej krew z kaczki oraz papkę z mąki i wody. dodajemy również drylowane wiśnie. Wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy, aby ładnie nam się zmieszało. Przykrywamy i gotujemy jeszcze przez ok 20 minut. Następnie przygotowujemy w drugim garnku wodę osoloną oraz wlewamy troszkę oleju (aby makaron podczas gotowania nie sklejał się). Przykrywamy i gotujemy na dużym ogniu. Gdy woda nam się zacznie gotować, to wsypujemy makaron. i już ogień zmniejszamy, aby był średni. Gdy makaron będzie już ugotowany to odcedzamy. Gotową zupkę podajemy z makaronem