Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Rogaliki z dżemem

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Drożdżowe rogaliki z nadzieniem

Rogaliki z dżemem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rogaliki z dżemem

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki z dżemem
Drożdże rozmieszać z ciepłym mlekiem, łyżką cukru oraz 2 łyżkami mąki i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, dodać resztę cukru, sól, jajka oraz wyrośnięte drożdże i wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać olej i nadal wyrabiać, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Wyrobione ciasto pozostawić na 1 h do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i podzielić na 8 części. Każdą część rozwałkować w kształt koła i pokroić je jak pizzę na 8 części. Na każdą część nakładać porcję dowolnego dżemu lub marmolady i zwijać rogaliki. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem. Rogaliki piec w 180 st ok. 25 min aż będą miały piękny brązowy kolor.
Rogaliki z dżemem
Rogaliki z dżemem
Rogaliki z dżemem
Rogaliki z dżemem