Sposób przygotowania:
Rogaliki z dżemem jabłkowym
Mąkę 4 szklanki przesiać na stolnicę dodajemy 1 kostkę margaryny i siekamy nożem. Wykruszamy drożdże i wbijamy 2 całe jajka .Siekamy dużym nożem. Dodajemy śmietanę cukier puder 2 łyżki .Wyrabiamy ciasto. Z przygotowanego ciasta formujemy kulę ,zawijamy ją w lnianą ściereczkę i wkładamy do dużego garnka z letnią wodą . Odstawiamy. Gdy kula wypływie,wyrośnie, przecinamy ją na 3 części. Każdą część rozwałkowujemy w okręg grubości ok 1 cm .Kroimy na trójkąty .Nakładamy dżem od szerszej strony i zwijamy w rogaliki. Rogaliki układamy na blaszce smarujemy białkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok 15 min . Po upieczeniu pudrujemy.