gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Czarnuszek porzeczkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszny placek. Zrobiłam go na święta, potem na Nowy Rok. Wszystkim bardzo smakował. Zróbcie. Rodzina będzie zachwycona.

Czarnuszek  porzeczkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czarnuszek porzeczkowy

 

  • CIASTO
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki wody
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • MASA
  • 1 litr śmietany kremówki 30%
  • 5 łyżek cukru
  • 4 śmietanki fix
  • DODATKOWO
  • 1 słoiczek dżemu porzeczkowego
  • 1/2 gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Czarnuszek porzeczkowy
Kakao, cukier, olej, oraz wodę dać do garnka zagotować, ciągle mieszając, odstawić do wystygnięcia. Pianę ubić, następnie dodać cukier, ubić na sztywno. Zmniejszyć obroty, dodać żółtka, mąkę, oraz zimną masę. Na koniec dodać proszek do pieczenia, oraz sodę oczyszczoną. Wymieszać dokładnie, wylać na blachę i piec około 40 min. Zimny przekroić na pół. Śmietanę ubić dodać cukier, pod koniec śmietanki fix. Na pierwszą połowę ciasta posmarować połowę dżemu, na dżem wyłożyć połowę masy śmietankowego, przykryć drugą częścią ciasta, posmarować znowu dżemem oraz resztą śmietany. Na wierzch zetrzeć czekoladę.
Czarnuszek  porzeczkowy
Najpierw przygotować bazę pod ciasto na placek
Czarnuszek  porzeczkowy
Później postępować zgodnie z zaleceniami w przygotowaniu
Czarnuszek  porzeczkowy
Przygotować masę do przełożenia placka.
Czarnuszek  porzeczkowy
Oba placki posmarować dżemem porzeczkowym