Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Czarny chleb z kawą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Kolejny chlebek z namoczoną czerstwą kromką. Tym razem z dodatkiem kawy, dzięki temu ma piękny kolor i aromat. Można użyć naparu z kawy mielonej.

 Czarny chleb z kawą

Składniki:

Czarny chleb z kawą

Zaczyn:

  • 1 łyżka zakwasu żytniego
  • 150 g wody
  • 150 g mąki żytniej typ 720

Namaczanka:

  • 10 g kawy rozpuszczalnej
  • 40 g czerstwego pieczywa na zakwasie
  • 180 g gorącej wody

Ciasto właściwe:

 

Sposób przygotowania:

Czarny chleb z kawą

ETAP 1:

'Czarny' chleb z kawą
Składniki na zaczyn wymieszać w misce, przykryć i zostawić w temperaturze pokojowej na całą noc

Zaczyn: Składniki na zaczyn wymieszać w misce, przykryć i zostawić w temperaturze pokojowej na całą noc (ok. 12 godzin).

ETAP 2:

'Czarny' chleb z kawą
Chleb opieczony w piekarniku na rumiano połamać na kawałki i wrzucić do miski. Dodać kawę i gorącą wodę, wymieszać. Odstawić na kilka godzin (można na całą noc jak zaczyn). Na drugi dzień zmiksować blenderem lub dobrze rozgnieść widelcem.

Namaczanka: Chleb opieczony w piekarniku na rumiano połamać na kawałki i wrzucić do miski. Dodać kawę i gorącą wodę, wymieszać. Odstawić na kilka godzin (można na całą noc jak zaczyn). Na drugi dzień zmiksować blenderem lub dobrze rozgnieść widelcem.

ETAP 3:

'Czarny' chleb z kawą
Zaczyn i namaczankę wlać rano do misy robota, następnie wsypać obie mąki i sól. Wlać olej. Wyrobić gładkie ciasto i odstawić pod przykryciem na 3 godziny.

Zaczyn i namaczankę wlać rano do misy robota, następnie wsypać obie mąki i sól. Wlać olej. Wyrobić gładkie ciasto i odstawić pod przykryciem na 3 godziny.

ETAP 4:

'Czarny' chleb z kawą
Po tym czasie przełożyć do keksówki (dł 22cm) wyłożonej papierem do pieczenia, oprószyć mąką i wyrównać. Przykryć ściereczką i odstawić na około 3,5-4 godziny do wyrośnięcia.

Po tym czasie przełożyć do keksówki (dł 22cm) wyłożonej papierem do pieczenia, oprószyć mąką i wyrównać. Przykryć ściereczką i odstawić na około 3,5-4 godziny do wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 45 minut.
Wystudzić na kratce