Sposób przygotowania:
Czarny chleb z kawąETAP 1:
Zaczyn: Składniki na zaczyn wymieszać w misce, przykryć i zostawić w temperaturze pokojowej na całą noc (ok. 12 godzin).
ETAP 2:
Namaczanka: Chleb opieczony w piekarniku na rumiano połamać na kawałki i wrzucić do miski. Dodać kawę i gorącą wodę, wymieszać. Odstawić na kilka godzin (można na całą noc jak zaczyn). Na drugi dzień zmiksować blenderem lub dobrze rozgnieść widelcem.
ETAP 3:
Zaczyn i namaczankę wlać rano do misy robota, następnie wsypać obie mąki i sól. Wlać olej. Wyrobić gładkie ciasto i odstawić pod przykryciem na 3 godziny.
ETAP 4:
Po tym czasie przełożyć do keksówki (dł 22cm) wyłożonej papierem do pieczenia, oprószyć mąką i wyrównać. Przykryć ściereczką i odstawić na około 3,5-4 godziny do wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 45 minut.
Wystudzić na kratce