ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Dorsz smażony i zapieczony z żółtym serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dorsz bałtycki, to bardzo dobra ryba. Usmażony i zapieczony z żółtym serem zawsze dobrze smakuje. To jedno z ulubionych dań mojej rodziny.

Dorsz smażony i zapieczony z żółtym serem

Składniki:

Dorsz smażony i zapieczony z żółtym serem

 

 

  • 1/2 szklanki ketchupu
  • 1/4 szklanki śmietany 18 %
  • 2 łyżki chrzanu
  • 2 łyżki natki pietruszki

 

  • 4 łyżki startego żółtego sera ( gouda ) do posypania

Sposób przygotowania:

Dorsz smażony i zapieczony z żółtym serem

ETAP 1:

Filety umyć. Dokładnie osuszyć. Posypać solą, cukrem, pieprzem. Skropić sokiem z cytryny.

Pozostawić w lodówce na ok 10 min. Oprószyć mąką. Maczać w roztrzepanych jajkach i smażyć na oleju, na złoty kolor.

Z ketchupu, śmietany z dodatkiem chrzanu i natki zrobić sos, czyli wszystko wymieszać.

Usmażoną rybę ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Zalać sosem i posypać żółtym serem.

Zapiekać do chwili aż ser się rozpuści.
Podawać ciepłe . Smacznego.


Tagi:

dorsz danie