sofieta

sofieta

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 96]

Czarny ryż Venere z łososiem i słodkim groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zakupiłam opakowanie czarnego ryżu, a potem obserwując małe, czarne ziarenka dumałam z czym go połączyć. Wydaje mi się, że jednym z lepszych połączeń jest ryż z rybą.

Czarny ryż Venere z łososiem i słodkim groszkiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Czarny ryż Venere z łososiem i słodkim groszkiem

 

  • Składniki na 2 porcje:
  • 250 g czarnego ryżu (u mnie Venere Gallo).
  • 2 dzwonki świeżego łososia
  • 300 g słodkiego zielonego groszku( u mnie mrożony)
  • 3 łyżki smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem
  • Sól, pieprz, natka pietruszki, ew. warzywko

 

Sposób przygotowania:

Czarny ryż Venere z łososiem i słodkim groszkiem
Wykonanie: Gotujemy ryz w dużej ilości lekko osolonej wody. Czarny ryz będzie gotowy po około 30 minutach. W tak zwanym między czasie, przygotowujemy dzwonki łososia: myjemy pod bierzacą wodą, osuszamy na papierowym ręczniku, lekko soloimy i pieprzymy. Na patelni rozpuszczamy 3 łyżki smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. Smażymy łososia z obu stron. Usmażonego łososia dzielimy na małe kawałeczki, usuwając ewentualne ości. W małej ilości wody z dodatkiem warzywka, gotujemy do miekkości mrożony groszek. Odcedzamy. Odcedzamy ugotowany ryż, aromatyzujemy go na patelni, na której wcześniej smażyliśmy łososia.Przy pomocy okrągłej foremki na risotto, formujemy coś na kształt małego tortu. Na dno kładziemy czarny ryż, następnie kawałeczki łososia i zielony groszek. Dekorujemy pietruszką.
Czarny ryż Venere z łososiem i słodkim groszkiem
Gotujemy ryz w dużej ilości lekko osolonej wody. Czarny ryz będzie gotowy po około 30 minutach.
Czarny ryż Venere z łososiem i słodkim groszkiem
W tak zwanym między czasie, przygotowujemy dzwonki łososia: myjemy pod bierzacą wodą, osuszamy na papierowym ręczniku, lekko soloimy i pieprzymy. Na patelni rozpuszczamy 3 łyżki smalczyku roślinnego. Smażymy łososia z obu stron.