Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Książka Kucharska: Ksiązka kucharska - Dania z ryb bez ości

Limonkowo- szafranowe risotto z łososiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne risotto z łososiem

Limonkowo- szafranowe risotto z łososiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Limonkowo- szafranowe risotto z łososiem

 

 

Sposób przygotowania:

Limonkowo- szafranowe risotto z łososiem
Filety z łososia kroimy w kostkę mniej więcej 1/1 cm. Polewamy sokiem z połowy limonki. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odstawiamy na 10 minut. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy na rumiano na rozgrzanym oleju. Dodajemy ryż, mieszamy. Gdy ryż zrobi się szklisty, podlewamy winem. Po jego odparowaniu, wlewamy szklankę wywaru, mieszamy.W tym samym czasie na drugiej patelni podsmażamy z każdej strony na rumiano łososia. Po odparowaniu wywaru, podlewamy ryż kolejną porcją, dodajemy szafran i pozostały sok z limonki. Wlewamy jeszcze jedną szklankę wywaru. Po wyparowaniu trzeciej szklanki wywaru, próbujemy czy ryż jest już gotowy, jeśli nie wlewamy pozostały wywar. Jeśli natomiast ryż jest już odpowiednio miękki, doprawiamy go od razu do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodajemy masło i mieszamy dokładnie i energicznie, aby oblepiło nam ono wszystkie ziarenka ryżu. Nakładamy risotto na talerz. Posypujemy odrobiną sera. Przybieramy kawałkami łososia i listkami świeżej bazylii. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Limonkowo- szafranowe risotto z łososiem
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy na rumiano na rozgrzanym oleju. Dodajemy ryż, mieszamy. Gdy ryż zrobi się szklisty, podlewamy winem. Po jego odparowaniu, wlewamy szklankę wywaru, mieszamy.
Limonkowo- szafranowe risotto z łososiem
Po odparowaniu wywaru, podlewamy ryż kolejną porcją, dodajemy szafran i pozostały sok z limonki. Wlewamy jeszcze jedną szklankę wywaru.
Limonkowo- szafranowe risotto z łososiem
Dodajemy masło i mieszamy dokładnie i energicznie, aby oblepiło nam ono wszystkie ziarenka ryżu.