Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Czarny ryż z wątróbką w sosie curry

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Jest to danie, które przygotowuje się dość szybko i prosto, więc każdy może wypróbować, polecam je zrobić.

Czarny ryż z wątróbką w sosie curry

Składniki:

Czarny ryż z wątróbką w sosie curry

 

  • 1 szkl czarnego ryżu
  • 2 szkl wody
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
  • 30 dag wątróbki drobiowej
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szkl wody
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki chilli

Sposób przygotowania:

Czarny ryż z wątróbką w sosie curry
Ryż ugotować w osolonej wodzie.

Wątróbkę oczyścić, umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać olej i podsmażać wątróbkę obtoczoną w mące, a następnie dodać wodę, koncentrat pomidorowy oraz wszystkie przyprawy i wszystko razem dusić. Gotowy ryż podawać z wątróbką w sosie.

Wierzch dania można posypać posiekaną rzodkiewką lub ulubioną zieleniną.

Tagi:

podroby mięsa