msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Potrawka z wątróbki drobiowej.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Polecam z dodatkiem ryżu lub makaronu.Dobrze pasuje do tego ogórek kiszony.

Potrawka z wątróbki drobiowej. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Potrawka z wątróbki drobiowej.

 

  • 60 dag wątróbki drobiowej
  • 1 duża cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 4 duże pieczarki
  • 1 szklanka soku pomidorowego (ja użyłam własnego wyrobu z dodatkiem czosnku i ziół prowansalskich)
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • plasterek masła -ok.3 dag
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka oregano
  • pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania:

Potrawka z wątróbki drobiowej.
Wątróbki drobiowe dobrze wypłukać i zalać szklanką mleka.
W międzyczasie posiekać oczyszczoną cebulę i ząbek czosnku.
Pieczarki oczyścić i pokroić w grubą kostkę.
Wątróbkę osączyć, pokroić w małe plasterki.
Na patelni rozgrzać olej wraz z masłem, na gorący wrzucić wątróbki.Smażyć co pewien czas zamieszać.Dołożyć cebulę,czosnek i pieczarki.Dusić razem .
Rozmieszać sok pomidorowy ze śmietaną, oregano.Posolić i opieprzyć do smaku.
Zalewę wylać na podsmażone wątróbki z pieczarkami i cebulą.
Dusić razem pod przykryciem na małym ogniu, co pewien czas mieszając.W sumie niecałe 10 minut.
Podawać gorące z dodatkiem np. ryżu ugotowanego na sypko,posypane zieleniną a jako dodatek super pasuje tu ogórek kiszony.
Potrawka z wątróbki drobiowej.
Na patelni rozgrzać olej i masło.Na tym będziemy smażyć nasze składniki.
Potrawka z wątróbki drobiowej.
Na bardzo dobrze rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojone wątróbki.
Potrawka z wątróbki drobiowej.
Do podsmażonych wątróbek drobiowych dodajemy pokrojone cebulę,pieczarki i czosnek.
Potrawka z wątróbki drobiowej.
Gdy podsmażymy składniki zalewamy całość mieszanką śmietany i soku pomidorowego .Doprawiamy i chwilę smażymy.

Tagi:

zioła