dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Przekładana babka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Niezwykle puszysta babka, nie zsycha się tak łatwo, jest wilgotna nawet na drugi i trzeci dzień :) Sama w sobie jest mało słodka więc przełożyłam ją dwa razy masą z dżemu i galaretki, a wierzch polałam polewą czekoladową. To może być drożdżowy hit!

Przekładana babka

Składniki:

Przekładana babka

ciasto

galaretka

  • 250 ml dowolnego, niezbyt gęstego dżemu
  • 1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa

polewa

  • 100 g mlecznej czekolady
  • dowolna posypka cukrowa

Sposób przygotowania:

Przekładana babka
Do miski pokruszyć drożdże, posypać 1 łyżką cukru, odstawić na ok. 1 minutę, rozetrzeć do uzyskania płynnej konsystencji.

Wlać kwaśną śmietanę, lekko ciepłe mleko, rozpuszczone masło, wymieszać łyżką. Dodać cale jajko, cukier, cukier waniliowy i mąkę, krótko wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 40-50 minut do podwojenia objętości.

Formę posmarować olejem. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, wyłożyć do formy, ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut do podwojenia objętości.

Wierzch bardzo delikatnie posmarować minimalną ilością wody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 30-35 minut. Gorącą wyjąć, studzić odwróconą dołem do góry.

Ostudzoną babę przekroić wzdłuż na 3 części.

Dżem przełożyć do rondelka, doprowadzić do wrzenia. Zestawić z palnika, wsypać galaretkę, mieszać do momentu jej rozpuszczenia. Ostudzić. Lekko zsiadającą się galaretką posmarować blaty (najlepiej z obu stron, wyłączając wierzchnie powierzchnie babki), złożyć do siebie.

Czekoladę rozpuścić nad parą wodną, polać wierzch i boki babki, posypać posypką cukrową, zostawić do zastygnięcia (najlepiej na ok. 3 godz. lub na całą noc).

Tagi:

ciasto babka