krystel

krystel

Starszy Kucharz
[Przepisów: 37]

Czekoladowa babka piaskowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

piec ciasto 50 minut w piekarniku o tęperaturze 180 stopni w dobrz wysmarowanej formie babkowej

Czekoladowa babka piaskowa

Składniki:

Czekoladowa babka piaskowa

 

  • 20dag. cukru
  • 17dag. miękiego masła
  • 1 łyżka cukru waniljowego
  • 2 łyżki rumu
  • 5 jajek
  • 25dag. mąki
  • 5dag. mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10dag. sproszkowanej czekolady
  • 2 łyżki morelowej marmolady
  • 15dag. goszkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Czekoladowa babka piaskowa
Masło utrzeć na piane ucierając dodawać cukier ,cukier waniljowy, rum,szczypte soli i jaja jedno po drugim mąkę i mąk ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia zmieszać ze sproszkowaną czekoladą i dodawać po jednej łyżce do ucieranej masy.
Ciasto czekoladowe nałożyć do formy wcześniej dobrze wysmarowanej wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni piec 50 minut marmolade podgrzać ciasto wyłożyć na tackę posmarować marmoladą i ostudzić goszką czekoladę rozpuścić i zrobić polewę