Sposób przygotowania:
Czekoladowa kaczka duszona w winie z owocami
Mięso z kaczki dokładnie myjemy i osuszamy. Udka nacieramy majerankiem, papryką, solą, pieprzem oraz przyprawą uniwersalną. Na łyżce masła obsmażamy mięso z dwóch stron. Kaczkę podlewamy wodą oraz białym winem (w proporcji pół na pół). Dusimy na małym ogniu po przykryciem do miękkości. Do kaczki dodajemy połamaną na kostki czekoladę. Dusimy jeszcze około 10 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Doprawiamy do smaku. Owoce płuczemy. Winogrona obieramy z kiści i przekrawamy na pół. Truskawki obieramy z szypułek. Na pozostałym maśle podsmażamy owoce (można je dodatkowo oprószyć pieprzem- według uznania). Przygotowane owoce wykładamy na talerz, obok układamy kaczkę. Całość polewamy sosem czekoladowym.
marietta